24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Πέμπτη

Πως μπορείτε να γλυτώσετε τις κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών σας από το ΙΚΑ

Και το ΙΚΑ έχει μπει στο χορό των κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 500 ευρώ.

Κι όμως υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και όρια, ενώ η εντολή της κατάσχεσης ανακαλείται εφόσον ο οφειλέτης υπαχθεί σε...

ρύθμιση υποβάλλοντας σχετική αίτηση.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τυχόν κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί έως τις 6 Απριλίου για ποσά μικρότερα του παραπάνω ορίου, αίρονται και οι αντίστοιχες παραγγελίες κατάσχεσης, ανακαλούνται.

Ταυτόχρονα, κατασχέσεις εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων, μπορούν να γίνουν για οφειλές μεγαλύτερες των 50 ευρώ μόλις. Το ΙΚΑ σημειώνει ότι το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων αίρεται, αμέσως μόλις ο οφειλέτης υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, υποβάλλοντας την σχετική αίτηση.

Στην ίδια εγκύκλιο ενσωματώνεται η διάταξη που ψηφίστηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο (ν. 4254/2014), σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το όριο του ακατάσχετου για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα για χρέη προς το δημόσιο που καταβάλλονται περιοδικά, από 1.000 ευρώ σε 1.500 ευρώ.

Στις περιπτώσεις όπου ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα είναι μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση έως του ¼ αυτών, με την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει να μην είναι μικρότερο από τα 1.500 ευρώ.

Η διάταξη αυτή ισχύει από τις 7 Απριλίου και μετά, ημερομηνία κατά την οποία ο σχετικός νόμος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Αυτό σημαίνει ότι ποσά που παρακρατήθηκαν πριν από την παραπάνω ημερομηνία, δεν επιστρέφονται. Το ακατάσχετο εις χείρας τρίτων είναι 1.500 ευρώ για ατομικούς λογαριασμούς και 2.000 ευρώ για τις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών.

Προϋπόθεση είναι ο καταθέτης να υποβάλλει σχετική δήλωση σε κάποιο από τα πιστωτικά ιδρύματα και ισχύει για ένα και μόνο λογαριασμό.

Τυχόν κατασχέσεις εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων θα μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός 8 εργάσιμων ημερών από την επίδοση του κατασχετηρίου. Σημειώνεται όμως ότι σε περίπτωση που ο τρίτος (πιστωτικό ίδρυμα), δεν προβεί σε δήλωση εντός 8 ημερολογιακών ημερών, τότε λογίζεται και ο ίδιος ως οφειλέτης και λαμβάνονται σε βάρος του όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από τη νομοθεσία.

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014, προχώρησε στη λήψη αναγκαστικών μέτρων ύψους 270 εκατ ευρώ.

Συνολικά το παραπάνω διάστημα εκδόθηκαν 7.498 εντολές για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, 1.832 παραγγελίες κατάσχεσης κινητών και ακινήτων, δρομολογήθηκαν 556 κατασχέσεις ακινήτων, ενώ υπήρξαν 133 παραγγελίες πλειστηριασμών.


Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου